24% pe LIVE
Ora
Cote
1.01
1000

Linkuri utile

Blog de Casă: Cum a primit Nadia Comăneci o trăsură electrică de la Președintele Mexicului. Bijuteria merge și astăzi!!!

Blog de Casă: Cum a primit Nadia Comăneci o trăsură electrică de la Președintele Mexicului. Bijuteria merge și astăzi!!!

În 1977, Carmen, fiica lui Lopez Portillo, ”topită” după gimnasta noastră, stăruie ca prințesa din Onești să accepte în dar ”Cenușăreasa”, o bijuterie cu 100 km autonomie


Cătălin Oprișan

Nadia Comăneci sparge tiparele gimnasticii și primește primul 10 din istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal, 1976. Nu știe că în Mexic are una dintre cele mi mari susținătoare, fiica președintelui de aici. Jose Lopez Portillo (1920 – 2004) a devenit șeful statului la 1 decembrie 1976, anul de grație al prințesei din Onești. E căsătorit, din 1951, cu Carmen Romano. Au trei copii, iar una dintre fete, Carmen Beatriz, născută în 1955, deci cu șase ani mai mare ca Nadia, e ”topită” după gimnasta noastră, chiar ea fiind o sportivă de succes.

În octombrie 1977, lotul de gimnastică feminină merge la un turneu demonstrativ în Mexic. Nadia este plimbată de Carmen pe străzile din Ciudad de Mexico cu un vehicul extrem de intesant: ”Cenușăreasa”. E un fel de trăsură... electrică, ce atinge 100 km/h, cu autonomie de 40 km, extrem de robustă, din fibră de sticlă, construită în 1970 în patria lui Speedy Gonzales. Sunt doar patru astfel de bijuterii, zămislite după un model mai vechi Rolls Royce, iar Lopez Portillo deține două. Nadia Comăneci se bucură ca un copil mic de acestă plimbare, iar Carmen stăruie pe lângă președinte să fie de acord ca... trăsura să-i fie oferită, în dar, iar Portillo acceptă.



Documentul ce certifică autenticitatea bijuteriei.

”Cenușăreasa” ajunge în RSR și, la cererea expresă a CNEFS-ului, este scutită de taxe vamale. E perfect funcțională, cu o manetă în loc de volan. Are baterii de 72 de volți ce sunt arse la prima încărcare, pentru că cei de aici nu știau că în Mexic rețeaua era de 110 V, spre deosebire de România, care folosea 220. Un an de zile rămâne într-un fel de conservare, apoi, în 1979, Nadia i-o vinde lui Loghin Lazăr, soțul dirigintei sale de la Deva. Omul plătește pentru ea 18.000 lei, o sumă imensă pentru acea vreme, când salariul era de de 2.000 lei. O repară și începe să primească oferte de cumpărare din cele mai interesante, fie de la Sergiu Nicolaescu, fie de la Ion Țiriac. Refuză. 


În ”Palatul Sporturilor” din Ciudad de Mexico, Nadia și colegele ei – Emilia Eberle, Marilena Vlădărău ori Gabriela Trușcă – se antrenează în fața a 20.000 de oameni

Anii trec. În 2021, omul de afaceri Alexandru Șcheul vrea să o cumpere. ”Cenușăreasa” nu mai este ca în tinerețe, i s-au furat bateriile, i s-a umblat la instalația electrică. Lazăr cere 40.000 de euro, primește 30.000. ”Nu m-am uitat la bani, e o piesă rară”. Șcheul, cu un muzeu incredibil ce adăpostește cea mai tare colecție de motociclete din țară, o repune pe roți. Schimbă ce e de schimbat, dar, în principiu, păstrează piesele originale. Astăzi, minunea e adăpostită la intrarea în Horodnic de Jos, în județul Suceava și poate fi pornită... la cerere. În acest moment, în lume un exponat se găsește la un magnat peruan, unul este deținut de Carmen, fiica fostului președinte iar altul e la Hollywood, unde ajută la turnarea filmelor.